Bekkenbodemproblemen

Veel vrouwen hebben last van ongewenst urineverlies, regelmatige aandrang om te plassen, terugkerende blaasontstekingen en/of pijn of minder gevoel bij het vrijen. Allemaal klachten die een gevolg kunnen zijn van bekkenbodemproblemen.

Functie bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierplaat die de bekkenopening afsluit. Vrouwen hebben in het midden drie openingen: de urinebuis, de vagina, en de anus. Mannen hebben twee openingen: de urinebuis en de anus.

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de vagina liggen dicht tegen elkaar aan. Daarom komen verschillende klachten vaak tegelijkertijd voor.

De bekkenbodem

  • Geeft steun aan de organen in de buik: de blaas en de endeldarm en bij de vrouw ook aan de baarmoeder. Een stevige bekkenbodem zorgt er ook voor dat deze organen niet uitzakken. 
  • Zorgt voor het beheersen van de kringspieren, waardoor je niet ongewenst urine en ontlasting verliest.
  • Speelt een rol bij het functioneren van geslachtsorganen. Een te gespannen bekkenbodem kan voor problemen zorgen, zoals pijn tijdens de gemeenschap. Te slappe bekkenbodem kan weer leiden tot een minder gevoel bij het vrijen, moeizamer tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of orgasme.

Oorzaken bekkenbodemproblemen

Er bestaan een aantal oorzaken voor klachten van de bekkenbodem.

  • Zwangerschap en bevalling
  • Menopauze
  • Leeftijd
  • Erfelijke aanleg
  • Te strak of juist te slap aangespannen bekkenbodem.

Maar ook het hebben van overgewicht, een chronische longaandoeningen of het verrichten van zwaar werk en kunnen op termijn tot bekkenbodemproblemen leiden.

Het verwijderen van de baarmoeder (vanwege bijvoorbeeld bloedingsklachten) kan ook een verzakking tot gevolg hebben.

Er wordt helaas weinig gepraat over bekkenbodemproblemen en veel vrouwen hebben het gevoel dat er weinig aan hun klachten te doen is. Toch zijn er verschillende goede behandelingen voor bekkenbodemproblemen. Wil jij weten wat voor een mogelijkheden er voor jou zijn? Praat er dan eens over met een ZorgZus. Zij kan je snel verder helpen.

Plan een afspraak