Burn-out

Regelmatig hoor je om je heen dat iemand een burn-out heeft. Vaak gaat er een lange periode van stress aan vooraf voordat je in een burn-out belandt. Een burn-out is een serieuze zaak. Een burn-out treft zowel mannen als vrouwen. En alhoewel de symptomen bij zowel mannen als vrouwen niet erg van elkaar verschillen toch zit er vaak wel verschil in de oorzaken.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een staat van zowel lichamelijke- als geestelijke uitputting. Men spreekt over een burn-out wanneer iemand langer dan een half jaar overspannen is. Vaak is stress op het werk de oorzaak, maar je kunt ook in een burn-out belanden door een heftige gebeurtenis of door problemen in je persoonlijke leven.

Herken een burn-out

Spanningsklachten

Je ervaart een aantal spanningsklachten wanneer je last hebt van een burn-out. Zo overheerst een algeheel gevoel van lichamelijke moeheid en vaak ook van geestelijke moeheid. Hierdoor is het lastig om je aandacht ergens bij te houden en/of dingen te onthouden. Je slaapt onrustig onder andere door het piekeren en een gejaagd gevoel waar je maar last van blijft houden. Ook je emoties kunnen aan de oppervlakte liggen, waardoor je prikkelbaar bent en gemakkelijk in huilen kan uitbarsten.

Geen controle

Naast enkele van bovengenoemde spanningsklachten kun je het gevoel hebben dat je de vele problemen gewoonweg niet meer aan kunt. Je bent de grip en controle kwijt.

Door dit alles lukt het je niet meer om de gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Dat kan gaan over je werkzaamheden, thuis, in je contacten of in het verkeer.

Lichamelijke klachten

Je lichaam reageert ook op een burn-out, waardoor je klachten kunt krijgen zoals:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • pijn op de borst
  • hartkloppingen
  • maagklachten of buikpijn

Heb jij het vermoeden dat je op een burn-out afstevent of dat je er midden in zit? Praat er dan over. Wil je dat liever niet met je huisarts doen? Of op een tijdstip dat jij dat wenst in je eigen vertrouwde omgeving? Praat dan eens met één van onze ZorgZussen. Zij kan niet alleen een luisterend oor zijn, maar je ook adviseren en eventueel in contact brengen met de juiste zorgverlener.

Boek een consult