Hartklachten

Vandaag de dag overlijden er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Het is zelfs zo dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één is onder vrouwen van 25 jaar en ouder. Vooral na de overgang neemt dit risico toe.

Symptomen hartklachten bij vrouwen

Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Ook bij vrouwen kan een aanhoudende pijn op de borst een signaal zijn. Echter, ook minder duidelijke klachten kunnen wijzen op hartklachten. Niet veel mensen denken bij deze vage klachten direct aan hartproblemen:

  • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen
  • ​Kortademig
  • Extreme moeheid
  • Duizelig
  • Onrustig gevoel of gevoelens van angst
  • Snelle ademhaling.

Iedereen kan deze klachten hebben, maar ze komen vaker voor bij vrouwen, mensen met diabetes en ouderen. 

Oorzaken

Hart- en vaatziekten treden bij vrouwen ongeveer tussen de tien en vijftien jaar later op dan bij mannen. Waarschijnlijk komt dit door het hormoon oestrogeen. Dit hormoon lijkt een beschermend effect te hebben op de vaatwanden van de kransslagader. Na de overgang daalt dit vrouwelijk geslachtshormoon met ongeveer tachtig procent. Daarnaast speelt het nog relatief onbekende amh-hormoon wellicht een rol.

Heb jij regelmatig last van één of meer van bovenstaande klachten? Bespreek ze dan met  je huisarts. Heb jij in de tussentijd vragen of wil je graag eens praten? Plan dan een afspraak bij één van onze ZorgZussen. Deze vrouwelijke zorgverleners zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg en kunnen je snel en deskundig adviseren.

Boek een consult