Menstruatie
De menstruatie, bij de een levert het geen problemen op en bij de ander des te meer. Wanneer vrouwen last hebben van menstruatieklachten, dan laten de meeste vrouwen zich hier niet voor behandelen. Ze denken dat het bij hoort. Echter, wanneer menstruatieklachten je dagelijks levens dusdanig beïnvloeden dat je agenda er door bepaald wordt, dan is het tijd om er iets aan te doen.
Soorten menstruatieklachten
Er zijn vele soorten menstruatieklachten. Wij hebben er een aantal uitgelicht.
Hevige menstruatie
De meeste vrouwen hebben wel pijn tijdens de menstruatie. Echter, wanneer je menstruatie gepaard gaat met hevige pijn in je onderbuik en in sommige gevallen ook misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en braken dan spreekt met van dysmenorroe.
Dysmenorroe kan ook wijzen op endometriose. Bij endometriose zit er weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt buiten de baarmoeder. Dat kan zijn in de eileiders of eierstokken. Dit kan klachten veroorzaken van hevige menstruatiepijn, (chronische) buikpijn, darm- en blaasproblemen, vermoeidheid, pijn tijdens het vrijen en vruchtbaarheidsproblemen.
Premenstrueel syndroom (PMS)
PMS is een groep klachten waar ongeveer 25% van alle vrouwen last van hebben vlak voordat de menstruatie optreedt. De klachten zitten zowel op lichamelijk- als op psychisch vlak. Klachten die vaak voorkomen zijn:
- Prikkelbaar
- Gespannen zijn
- Depressieve stemming
- Pijn in de borsten
- Een opgeblazen gevoel
- Weinig energie
- Slapeloosheid
- Stemmingswisselingen.
De klachten verdwijnen en dan na minimaal een week zonder klachten te zitten, keren de klachten weer terug. Dit patroon herhaalt zich continu.
Onregelmatig bloedverlies
Wanneer je geen regelmatige cyclus hebt of wanneer je vaak midden in je cyclus last hebt van tussentijds bloedverlies, dan spreken van onregelmatig bloedverlies. In de meeste gevallen zijn schommelingen in de hormoonspiegel de boosdoener. Een andere oorzaak kan een poliep of een vleesboom in de holte van de baarmoeder zijn.
Hevig bloedverlies
Hevig bloedverlies betekent voor iedere vrouw iets anders. Maar je kunt er veel last hebt van veel hebben. Helemaal wanneer je ongeacht de zwaarste maandverbanden of tampons toch veel bloed verliest. Oorzaken hiervoor kunnen het onregelmatig worden van de hormonen in de periode voor de overgang en een poliep of vleesboom in de baarmoeder. Niet altijd is er een oorzaak aan te wijzen.
Menstruatie en de overgang
We spreken van de overgang op het moment dat je een jaar lang niet gemenstrueerd hebt. Als je na dat jaar toch weer ineens bloedverlies krijgt, dan kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een poliep of een vleesboom in de baarmoeder, dun en kwetsbaar slijmvlies van de schade of een kwaadaardige tumor.
Heb jij vragen over waarom je menstruatie zwaarder is? Of wil je weten waarom je last hebt van een onregelmatige menstruatiecyclus? Of heb je misschien wel het vermoeden dat je endometriose hebt? Blijf er dan niet mee rondlopen en stel je vraag aan een ZorgZus. Zij kan je adviseren en deskundige hulp bieden op het moment dat je dat wilt in jouw eigen vertrouwde omgeving.
Boek een consult