Urineverlies (stressincontinentie, overactieve blaas)

Eén op de vier vrouwen boven de 30 jaar heeft last van ongewild urineverlies. Ongewenst urineverlies kan grote gevolgen hebben. Schaamte, onzekerheid en frustratie zijn veelvoorkomende emoties die er toe kunnen dat je activiteiten uit de weg gaat en je niet jezelf voelt.

Oorzaken ongewenst urineverlies

Na een bevalling of bij het ouder worden kunnen incontinentieklachten ontstaan. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Slechte afsluiting van de plasbuis.
  • Zwakke bekkenbodem.
  • Overactieve blaas.

Oplossingen

Veel mensen weten niet dat er juist in de meeste gevallen iets gedaan kan worden aan ongewenst urineverlies. Zo kan fysiotherapie, medicijnen of soms een operatie helpen om ongewenst urineverlies terug te ringen of soms zelfs helemaal te verhelpen.

De impact van ongewild urineverlies kan erg groot zijn, vrouwen kunnen uiteindelijk, wanneer er niets aan gedaan wordt in een sociaal isolement terecht komen. Niet  meer sporten, minder vaak zin in seks en soms helemaal niet meer de deur uit willen. Veel vrouwen vinden het moeilijk om over deze problemen te praten. Vaak ook met de huisarts.

Wil jij toch eens praten met een professional, maar in je eigen vertrouwde omgeving? Maak dan eens een afspraak met een ZorgZus. Zij kan je of direct helpen of overleggen met ons multidisciplinair team van medisch specialisten.

Plan een consult