Vaginale afscheiding

Uit je vagina komt soms slijm/vocht die we vaginale afscheiding noemen. Dat is een normaal proces van je lichaam om je vagina gezond en schoon te houden. Dit hoeveelheid vaginale afscheiding schommelt gedurende de maand. Dan is de afscheiding wat waterig en dan weer dik en taai. Het schommelt mee met je hormooncyclus. Echter, wanneer je vaginale afscheiding veel meer is dan normaal, dan kan het zijn dat je een infectie hebt.

Abnormale afscheiding

Maar wanneer is er sprake van abnormale vaginale afscheiding? Wanneer er bij één van de volgende factoren een sterke verandering optreedt dan is er wellicht meer aan de hand:

  • Hoeveelheid (vaak meer afscheiding dan je gewoon bent)
  • Kleur (bv. groenachtig)
  • Consistentie (bv. heel waterige of brokkelige afscheiding)
  • Geur (bv. visachtig)
  • Pijn, irritatie of jeuk.

Oorzaken toename afscheiding

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie, ook wel bekend als een candida-infectie, kun je herkennen aan een toename van afscheiding, branderigheid bij het plassen, jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is dat je afscheiding er wit en klonterig uitziet.

Bacteriële infectie

In je vagina leven allerlei bacteriën en schimmels. Wanneer het evenwicht tussen deze twee verstoord is en de bacteriën overheersen, dan is er sprake van een bacteriële infectie. Een vissenlucht wijst sterk in de richting van een bacteriële infectie. Ook kan je afscheiding groen of pussig zijn.

Ongewone vaginale afscheiding kan voor veel schaamte en ongemak zorgen. Blijf er niet mee rondlopen. Wil jij weten of je last hebt van abnormale afscheiding? Boek dan een consult in met een ZorgZus. Zij kan je direct helpen en, indien nodig, voor een snelle doorverwijzing zorgen.

Boek een consult