Vruchtbaarheid en kinderwens

Wanneer je samen besloten hebt dat jullie graag een kindje willen, dan is dat een spannend en mooi moment. Vaak kun je dan niet meer wachten met je kinderwens. Echter, één op de zes stellen is niet binnen het jaar zwanger. Zwanger worden is geen vanzelfsprekendheid.

Oorzaken van niet zwanger worden

Wanneer je dolgraag zwanger wilt worden, maar dat lukt niet dan kan dat er frustrerend zijn. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Stoornis in de menstruatiecyclus

Als gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding, bijvoorbeeld door stress, over- of ondergewicht kan er een stoornis optreden in je menstruatiecyclus.

PCOS

Wanneer je last hebt van PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), dan wordt er te veel testosteron aangemaakt waardoor er geen eisprong optreedt. Symptomen waaraan je PCOS kunt herkennen zijn een onregelmatige menstruatie, puistjes, gewichtstoename en extra lichaamsbeharing op je kin, borsten en onderbuik.

Afgesloten of verkleefde eileiders

Opgestegen ontstekingen en endometriose zijn bekende oorzaken van afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken.

Afwijkend cervixslijm

Bij ongeveer vijf procent van alle vrouwen, waarbij het niet lukt om spontaan een kindje te krijgen is een afwijkend baarmoederhalsslijmvlies de oorzaak. Doordat de samenstelling van dit baarmoederhalsslijmlies afwijkend is kunnen de zaadcellen niet in de baarmoeder binnendringen.

Chlamydia

Wanneer chlamydia niet wordt behandeld, dan kan dit ongemerkt onvruchtbaarheid veroorzaken. Gelukkig is chlamydia goed te behandelen.

Leeftijd


Leeftijd is een belangrijke oorzaak in het niet zwanger kunnen worden. Naarmate en vrouw ouder wordt neemt de kans op zwangerschap geleidelijk af. Een jonge vrouw tussen de 20 en 35 heeft ongeveer 80% kans om zwanger te raken bij regelmatige seks.

Heb jij hulp nodig bij het zwanger worden? Neem dan eens contact op met één van onze professionals. Zij heeft naast een luisterend oor ook een passend advies voor jou en ze kan je snel in contact brengen met de juiste zorgverlener.

Boek een consult